Βραυρώνα

Βραυρώνα Μεσογαίας, Τ.Κ. 19003, Μαρκόπουλο


Περιγραφή

Η Βραυρώνα βρίσκεται στη νότια ακτή της Αττικής στον κολπίσκο της Βραώνας που διασχίζεται από τον μικρό ποταμό Εράσινο. Στο λόφο όπου βρισκόταν αυτός ο οικισμός ήταν κτισμένο το ιερό της Βαυρωνίας Αρτέμιδος που αποτελεί ένα απο τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής. Το ιερό της θεάς και ο γύρω χώρος αποτελουν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας. Η Βραυρώνα ήταν μια από τις 12 αρχαίες πόλεις της Αττικής και ονομάστηκε έτσι από τον ήρωα Βραύρωνα.


Τα περισσότερα από τα κτίσματα που υπήρχαν στο ιερό της Βραυρώνας τα γνωρίζουμε από μία επιγραφή - ψήφισμα που χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Η επιγραφή είναι πολύ σημαντική για την τοπογραφία του ιερού γιατί αναφέρεται σε επισκευές οικοδομημάτων. Τα οικοδομήματα αυτά είναι: ο νεώς (ναός), ο παρθενών, οι οίκοι, το αμφιπολείον "εν ω διαιτώνται" και τα υπερώα πάνω απ' αυτό, το γυμνάσιον, η παλαίστρα και οι ιππώνες. Τα κτήρια αυτά εκτός από το ναό της Αρτέμιδας και τον παρθενώνα, που πρέπει να ήταν η μεγάλη στοά χαμηλά στα βόρεια του ναού, δεν έχουν ακόμη βρεθεί λόγω της διακοπής των ανασκαφών. Μεταξύ των κτηρίων του ιερού τεμένους περιλαμβάνονται επίσης το μικρό ιερό, ο τάφος της Ιφιγένειας και η ιερή οικία.


ναός της Αρτέμιδας, διαστάσεων 19.20 Χ 10.35 μέτρων, βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του βράχου της ακρόπολης, θεμελιωμένος σε ψηλό κλιμακωτό, σχήματος Γ, ανάλημμα από ισχυρούς πωρόλιθους. Στη θέση του παλαιότερου ναού της εποχής του Πεισιστράτου στέκει σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο νεότερος ναός οικοδομήθηκε μετά το 480 π.Χ., περίοδο κατά την οποία το ιερό καταστράφηκε από τους Πέρσες.


Ανατολικά του ναού και προς τα βόρεια των πίθων που αποκαλύφτηκαν στο ιερό, έχει εντοπιστεί βωμός με πολλά αναθήματα, ενώ στο χώρο μεταξύ ναού Αρτέμιδας και βορείου μέρους της περιοχής της στοάς αποκαλύφτηκε τοίχος αντιστήριξης μεγάλου ανδήρου, πάνω στον οποίο υπήρχε βωμός, απ' όπου προέρχονται όστρακα και ειδώλια που χρονολογούνται από τον 7ο έως και τον 5ο αι. π.Χ.


Βόρεια του ναού της Αρτέμιδας γύρω στο 420 π.Χ. οικοδομήθηκε μεγάλο στωϊκό οικοδόμημα σχήματος Π, που κλείνει το τέμενος από τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά. Πίσω από τη βόρεια πλευρά της στοάς και παράλληλα προς αυτήν υπήρχε ακόμη μια στοά με δύο πρόπυλα, ανατολικά και δυτικά.


Στο ιερό τέμενος οδηγούσε πιθανώς μνημειακό πρόπυλο, που ήταν σύγχρονο με το ναό της Αρτέμιδας, αλλά καταστράφηκε με την οικοδόμηση της στοάς στο τέλος του 5ου αι. π.Χ.


Ένα ακόμη αξιόλογο κτίσμα του 5ου αι. π.Χ. είναι η λίθινη γέφυρα, που κατασκευάστηκε στο χώρο του ιερού, προκειμένου να διοχετεύονται τα νερά της ιερής πηγής, καθώς και τα νερά του Ερασίνου ποταμού. Μέσω της γέφυρας μπορούσαν οι άμαξες να διέλθουν τη γεμάτη με νερά περιοχή του ιερού.


Στο ιερό εκτός από την Άρτεμη, λατρεύονταν η Ιφιγένεια, η Λητώ, ο Απόλλων και ο Διόνυσος. Τα πλούσια αναθήματα που βρέθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο αποδεικνύουν τη λατρεία της Αρτέμιδας ως θεάς της φύσης, κουροτρόφου, προστάτιδας των παιδιών, καθώς και των μικρών ζώων.


Σήμερα, από το ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδας σώζεται μόνο η κατώτατη στρώση θεμελίων και αυτή όμως είναι ελλιπής.
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος